Sju av världens största hockeyspelare genom tiderna

Hockeyn har genom tiderna präglats av framstående spelaren från olika delar av världen. Nedan listas sju av världens största hockeyspelare. In på listan har tre svenska profiler kvalificerat sig, tillsammans med framgångsrika kanadensiska, finska och östeuropeiska spelare.

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky, även kallad “The Great One” sitter inne på i princip varenda individuellt NHL-rekord som finns. Han är exempelvis den enda spelare som samlat ihop över 200 poäng under en säsong. Under sin tid har han bland annat synts i klubbarna Indianapolis Racers, Los Angeles Kings och New York Rangers. 2004 valdes Gretzky till historiens största kanadensare, vilket säger mycket om spelarens popularitet i hemlandet. Gretzky gjorde under sin karriär imponerande 894 mål.

Bobby Orr

Kanadensiske Bobby Orr innehar poängrekordet för en back under en säsong, det med 139 poäng under 78 matcher. Orr beskrivs ofta som offensiv och enormt skicklig i sin skridskoåkning, något som klubben Boston Bruins förstås varit mycket glada för. Bobby Orr pensionerades år 1978 efter en skada.

Valerij Charlamov

Valerij Kharlamov dominerade 70-talets hockey i CSKA Moskva och gjorde succé även i det Sovjetiska landslaget. Han har hela åtta VM-guld i ryggen, och var med när Sovjet vann OS i Sapporo 1972 och i Innsbruck 1976. Valerij Charlamov omkom tragiskt i en bilolycka år 1981, bara 33 år gammal men är än idag hedrad.

Peter Forsberg

Svenske Peter Forsberg är en av världens bästa hockeyspelare genom tiderna. Centern har spelar i klubbarna Modo Hockey, Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Nashville Predators med stora framgångar. Foppa har NHLs åttonde bästa poängsnitt och har vunnit ett OS-guld och två VM-guld. Foppas före detta klubb Colorado Avalanche har stora framgångar i NHL än idag. Spelsajter presenterar odds och bettingtips för ishockey, och just nu visar oddsen att det är Avalanche som tar hem NHL 2020/2021, det med oddset 8.0.

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr

Högerforwarden Jaromír Jágr är den tjeckiske toppspelaren som gav hockeyfrillan ett ansikte när det begav sig. Jágr har spelat i klubbar som Pittsburgh Penguins, Washington Capitals och New York Rangers, och har gjort sig förtjänt av en Stanley Cup-buckla, ett OS-guld samt ett VM-guld. Jágr är den tredje bästa målskytten i NHL:s världshistoria.

Mats Sundin

Det svenska hockeyundret Mats “Sudden” Sundin är känd inom NHL, och som Tre Kronors främste fältherre samt kapten. Med ett OS-guld, tre VM-guld, två VM-siler, två VM-brons och ett SM-guld kvalar Sundin tveklöst in som en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Sundin avslutade sin karriär 2009 och fick fick tre år senare sitt tröjnummer upphissat i Toronto Maple Leafs hemmaarena på Air Canada Centre.

Teemu Selänne

Teemu Selänne, även kallad “The Finnish Flash” har en lång och gedigen karriär bakom sig. Den finska högerforwarden blev utsedd till OS i Sotjis mest värdefulla spelare, 43 år gammal. Värt att nämna är att Selänne under sin första säsong i NHL presterade imponerande 76 mål och 56 assist – samma år utsågs han till årets rookie. Teemu Selänne har spelat i klubbarna Jokerit, Winnipeg Jets, Anaheim Ducks, San Jose Sharks och Colorado Avalanche.

Legenderna inom hockey är många och det är förstås kul att svenska hockeyspelare historisk sett presterat på topp i sammanhanget.