SHLs bästa genom tiderna

Den svenska hockeyligan har genom tiderna sett ut i olika format. Med fler och färre lag har man filat fram dagens form. 14 lag ställer upp och tävlar om SHL-bucklan, och de sista får tävla för att stanna kvar i Sveriges högstaliga. Det är topp 10 som har chans i slutspel efter grundserien nått sitt slut. I omgångar tävlar de om att ta sig vidare i turneringen och till sist till finalplatsen. Genom åren har många fått vara med och lyfta bucklan med vi tänkte här prata om de som fått göra det flest gånger.

Det började som Klass 1

SHL hette till en början Klass 1 – serien, innan man fick till dess sanna form provade man många varianter, men Klass 1 var det ursprungliga som introducerades år 1922. Året 1922 vann IK Göta SM-guldet, IK Göta finner vi i toppen av pokalvinnare med sina 9 säsonger, dock stagnerade klubben på 50-talet då många toppspelare stack till lokalkonkurrenten Djurgårdens IF. Klubben är idag dock en av de största sett till utövare även fast de inte återfinns i toppserien i nutiden.

På 70-talet introducerades den mer moderna varianten ”Elitserien”. Ett namn som höll i sig ända in på 2010-talet. Man spelade fler omgångar med mer avancerat system. Det var med detta som fler lag tog sig in på podiet, tidigare fann man mest Stockholmsbaserade lag med nån enstaka avstickare i form av Gävle GIK samt Leksand och Brynäs. Brynäs var även dem som vann de två första upplagorna av Elitserien.

Mesta Mästarna

Kollar man då vilka som vunnit flest titlar av alla lagen genom tiderna finner man Djurgårdens IF i topp med sina 16 SM-guld. De är tätt följda av Gävlelaget Brynäs IF som hägrar där bak med 13 titlar. Färjestad från det värmländska Karlstad ligger trea med 9 titlar. Det är även Färjestad som vunnit SM guldet flest gånger om man endast räknar in Elitserien från att den moderna varianten tog form år 1976. Inför årets säsong finner vi alla tre höjdarlag i tabellen, vilka ska kamma hem titeln denna säsong? bettingtips ishockey kan vara bra att ha om man ska försöka sig på att spå framtiden. Under det senaste årtiondet har Växjö Lakers etablerat sig i toppen och kammat hem 3 SM-guld. HV71, Frölunda HC och Färjestads BK har tagit hem fyra titlar vardera under 2000-talet och frågan är om de anrika topplagen Djurgården och Brynäs kan komma igång igen och utmana i toppen.

Fansen väntar ihärdigt

Årets försäsong är i full gång och fansen väntar ihärdigt på första riktiga matchen av årets SHL-säsong. Hockeykulturen i Sverige har vuxit enormt sedan år 1922s första säsong. Idag har vi arenor med plats för minst 8000 i nästan varje SHL-ort. De fylls flera gånger per säsong med sjungande fans som gör allt för att få vara med och sjunga fram sitt lag till framgång. De mesta mästarna Djurgården har endast 2 titlar under 2000-talet och skulle behöva lite framgång för att med stolthet kunna fortsätta titulera sig som mästare, kan det 2021/2022 bli deras tur igen?