De ursprungliga NHL-lagen

NHL är världens bästa hockeyliga och nära förknippad med amerikansk hockey. Ursprungligen är ligan däremot inte amerikansk. Den grundades i Kanada 1917 och det var först 1924 som ett amerikanskt hockeylag anslöt sig. Mellan 1942 och 1967 var det endast sex lag som spelade i NHL. Dessa kallas för ”Original Six” och alla spelar i hockeyligan än idag.

The Original Six

Boston Bruins

Boston Bruins bildades 1924 och var den första amerikanska klubben i NHL. De har vunnit Stanley Cup sex gånger, varav deras senast seger kom säsongen 10/11. Oddsen för att de vinner NHL 20/21 är 13.00. Enligt de senaste nyheterna med bettingtips ishockey har laget valt att satsa på yngre spelare för att ta sig till toppen igen. De har därmed avslutat kontraktet med lagkaptenen Zdone Chara. Chara var däremot inte utan klubb länge och har anslutit till Washington Capitals.

Chicago Blackhawks

Blackhawks bildades 1926 och missade de första tre omgångarna av NHL. De har varit med sedan 1927 och framåt. Deras första seger kom 1933 och totalt har de vunnit Stanley Cup sex gånger. Senaste gången var säsongen 14/15. Laget är ett starkt ”svensk-lag” och säsongen 20/21 har de sex svenskar i truppen.

Detroit Red Wings

Detroit Red Wings anslöt till NHL 1926. Ursprungligen hette de Detroit Cougars och sedermera Detroit Falcons. 1932 antog de sitt nuvarande namn och 1936 blev de Stanley Cup-mästare för första gången. De har vunnit ligan elva gånger. 27 svenskar har spelat för klubben, bland annat Nicklas Lidström, Stefan Liv och Tre Kronors förbundskapten, Johan Garpenlöv.

Montreal Canadiens

Montreal-laget är det mest framgångsrika NHL-laget. Totalt har de 24 Stanley Cup-segrar, varav den senaste kom 92/93. Laget är äldre än NHL och bildades redan 1909. Det var en av initiativtagarna till hela ligan. Deras storhetstid var under 60- och 70-talet. Några av deras mest hyllade spelare är Guy Lafleur och Henri Richard.

New York Rangers

New York Rangers gick med i NHL 1927 och kom som en skräll. Redan under deras första säsong vann de ligan. Totalt har de vunnit NHL fyra gånger, vilket är minst gånger av alla ”original six”. New York-klubben har länge varit förknippad med målvakten, Henrik Lundqvist, men hösten 2020 blev det klart att svensken skulle gå vidare till Washington Capitals.

Toronto Maple Leafs

Toronto-laget är ytterligare ett av de ursprungliga NHL-lagen. De har vunnit Stanley Cup tretton gånger. Toronto Maple Leafs har alltid haft flera svenska fans. Detta beror framför allt på Börje Salming, som spelade i klubben mellan 1973 och 1989. 1996 valdes han in i klubbens Hall of Fame.

Behövdes fler lag

För att NHL skulle bli en toppliga behövdes det flera lag. Under 60-talet kritiserades ligan för att vara för enkel. 1967 tillkom sex nya lag och år för år fortsatte antalet lag att öka. Det senaste laget att komma med i ligan var Vegas Golden Knights och de anslöt 2016. Inför säsongen 2022 kommer NHL att få sitt 32:a lag. Då ansluter det helt nya laget Seattle Kraken.

De ursprungliga sex NHL-lag har sett och upplevt det mesta. Trots sin erfarenhet har de tillkomna lagen lyckats ta sig förbi dem flera gånger. Nästa säsong kommer konkurrensen att bli hårdare, och ligan blir ännu mer spännande att följa.