4 tips som hjälper dig att förbättra din träffsäkerhet på dina skott

En bra spelare vill ha tre egenskaper i hockeyspelet – kraft, träffsäkerhet och att skjuta snabbare. Med dessa tre egenskaper så blir det extremt svårt för målvakten att stoppa dig. Om man ska prioritera att lära sig en av de tre egenskaper så tycker jag att träffsäkerheten är viktigast och svårast att behärska. Du måste läsa spelet väl och vara bestämd när du väljer var du vill avsluta och sen slå in pucken. Du kan inte behärska träffsäkerheten om du först inte kan välja vart du vill skjuta. Det viktigaste när det gäller träffsäkerheten i ishockeyn är att hålla huvudet uppe för att kunna läsa målvaktens svagheter och att sen besluta om du vill skjuta, skottfinta eller passa. Med träning och erfarenhet kommer du att börja fatta smarta beslut och detta går långt i hockeyn. Här är några tips som kan hjälpa dig att förbättra skottsäkerheten.

Visualisera

Det är inte många som berör det här ämnet men det är ett bra sätt att hålla fokus på dina övningar. Innan du börjar stänger du ögonen och visualiserar i detalj när du träffar olika måltavlor. Föreställ ALLT som måste hända för att du ska få till ett perfekt skott. Öppna nu dina ögonen och imitera rörelserna några gånger utan att använda dig av en puck. Studier har visat att dynamiska bildspråk (att man föreställer sig att göra något medans man efterliknar dessa rörelserna) aktiverar liknande områden i hjärnan jämfört med att faktiskt utföra skotten och det kan öka prestandan för egenskapen du försöker att förbättra.

Skapa goda skottvanor

Hur du tränar är väldigt viktigt. I en studie om motoriskt lärande delades inlärningsprocessen av en ny färdighet i fyra kategorier. Först ska man lära sig att rikta blicken korrekt för att kunna samla all sensorisk information. Detta är troligtvis varför spelare tittar på bladet av sin hockeyklubba, de lär sig om var pucken är på bladet, men man måste också samla in information om målet och få feedback om vi träffar det. I en tidigt stadiet av träning är det blicken som står för feedbacken, vi tittar på pucken och följer den till nätet för att se var den slog och så gör vid det om och om igen. Efter att vi har samlat tillräckligt med information i denna fas så tittar man nu istället på målet och sen skjuter man. Nu har vår vision en ”framåtriktad roll”, vi tittar inte längre vart pucken går för att se om den går in, vi tittar istället på var vi vill slå pucken och det ger informationen till vår kropp om hur vi gör det.

Använd dina handleder

Handlederna är de sista lederna som används i ditt skott, och genom att fokusera på handledens roll kan vi skapa bättre kontroll över vår träffsäkerhet och kraft. Bladet på din hockeyklubba spelar en stor roll när det gäller höjden och träffsäkerheten i ditt skott, och hur du rör dina handleden och armar styr rörelsen på bladet av din hockeyklubba. I den här övningen vill jag att du ska försöka bara använda dina handleder för att skjuta pucken. Kör med många variationer för att se hur du kan manipulera pucken. Genom att förstå rollen som handledarna ger vid skott kommer du att öka kraften och träffsäkerheten på dina skott.

Följ igenom högt och lågt

Det vanligaste rådet för förbättrat träffsäkerhet är ”följ igenom högt för ett högt skott och lågt för ett lågt skott”. För det mesta är detta påstående sann, men eftersom handleden, spänst och hastigheten på ditt skott också spelar en stor roll i hur träffsäkert ditt skott är så är det viktigt att träna alla delar.